Ułamki zadanie tekstowe.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

Ułamki zadanie tekstowe.

Post autor: FikiMiki94 »

Jedna ekipa budowlana może wykonać pewną pracę w ciągu 20 dni, a druga – w ciągu 25 dni.
Do pracy oddelegowano \( \frac{1}{3} \) pierwszej ekipy i \( \frac{5}{8} \) drugiej. W ciągu ilu dni będzie wykonana cała praca?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ułamki zadanie tekstowe.

Post autor: radagast »

FikiMiki94 pisze: 24 paź 2019, 19:31 Jedna ekipa budowlana może wykonać pewną pracę w ciągu 20 dni, a druga – w ciągu 25 dni.
Do pracy oddelegowano \( \frac{1}{3} \) pierwszej ekipy i \( \frac{5}{8} \) drugiej. W ciągu ilu dni będzie wykonana cała praca?
\( \frac{1}{3} \) pierwszej ekipy wykona całą prace w \(20 \cdot 3=60 \) dni
\( \frac{5}{8} \) drugiej ekipy wykona całą prace w \(25 \cdot \frac{8}{5}=40 \) dni
czyli
\( \frac{1}{3} \) pierwszej ekipy w ciągu jednego dnia wykona \( \frac{1}{60} \) całej pracy,
\( \frac{5}{8} \) drugiej ekipy wykona w ciągu jednego dnia wykona \( \frac{1}{40} \) całej pracy.
W ciągu jednego dnia , pracując razem wykonają \( \frac{1}{60}+ \frac{1}{40}= \frac{5}{120} \) całej pracy.
No to całą pracę w ciągu \( \frac{120}{5}=24 \) dni.
ODPOWIEDZ