Zadania z równan.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kappaguyss
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 lis 2018, 09:12
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadania z równan.

Post autor: Kappaguyss »

Sprawdź czy liczby -10,1/2.2 są rozwiązaniami równania:


3x+2=-1(x-4)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Zadania z równan.

Post autor: Galen »

[quote="Kappaguyss"]Sprawdź czy liczby -10,1/2.2 są rozwiązaniami równania:


\(3x+2=-1(x-4)\)
Podstawiaj podane liczby i sprawdź,czy wartość lewej strony jest równa wartości prawej strony.
\(x=-10\\L=3 \cdot (-10)+2=-28\\P=-1 \cdot (-10-4)=+28\\L \neq P\)
To samo dla x=1/2 oraz dla x=2.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ