zad tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 305
- Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
- Podziękowania: 65 razy
zad tekstowe
Wojtek i Basia postanowili pomalować płot. Gdyby Wojtek pracował sam pomalowanie płotu zajęłoby mu 3h. Gdyby Basia malowała ten sam płot sama, potrzebowałaby na to 2h. Ile czasu zajmie pomalowanie tego płotu, jeśli Basia i Wojtek będą pracować razem?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Oznaczmy pracę do wykonania przez p = płot
wtedy wydajność Wojtka \(\frac{p}{w}= 3 \So w = \frac{p}{3}\)
a wydajność Basi \(\frac{p}{b}= 2 \So b = \frac{p}{2}\)
a malując razem ten sam jeden płot zrobią to w czasie \(\frac{p}{w + b} = \frac{6}{5} = 1,2\ h\)
wtedy wydajność Wojtka \(\frac{p}{w}= 3 \So w = \frac{p}{3}\)
a wydajność Basi \(\frac{p}{b}= 2 \So b = \frac{p}{2}\)
a malując razem ten sam jeden płot zrobią to w czasie \(\frac{p}{w + b} = \frac{6}{5} = 1,2\ h\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl