Klasa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ArtZG
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2010, 17:44

Klasa

Post autor: ArtZG »

W trzydziestoosobowej klasie 30 % stanowia dziewczeta. W 2 polroczu odeszlo kilka z nich i teraz dziewczeta stanowia tylko 16% klasy. Ile dziewczat odeszlo z klasy.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(30%\cdot30=9\)
W klasie było więc 9 dziewcząt.
x- liczba dziewcząt, które odeszły
Teraz klasa liczy 30-x uczniów, a dziewcząt jest w niej 9-x

\(16%(30-x)=9-x\\4,8-0,16x=9-x\\0,84x=4,2\\x=5\)

Z klasy odeszło 5 dziewcząt.
ODPOWIEDZ