zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek03
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2017, 18:47

zadanie

Post autor: kwiatek03 »

Od swoich dzieci pani Stanisława dostanie dywan w kształcie koła o średnicy 1,6 m oraz stół ze szklanym blatem w kształcie trójkąta równobocznego o boku 1,2 m , z nogami umocowanymi pod blatem w wierzchołkach tego trójkąta. Czy ten stół zmieści się na dywanie? Odpowiedz uzasadnij.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

Największy trójkąt równoboczny stojący na brzegu dywanu ma bok a.
\(0,8=R= \frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{2} \So a=0,8 \cdot \sqrt{3} \approx ....\)
Jaki wniosek?
ODPOWIEDZ