zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek03
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2017, 18:47

zadanie

Post autor: kwiatek03 »

Pani Jagoda przygotowania do przyjęcia rozpoczęła 40 dni temu. Powiedziała, że codziennie przeznaczyła 2 razy tyle czasu, co dnia poprzedniego. Gdyby to była prawda, to ile sekund musiałaby poświęcić w 30 dniu, skoro pierwszego dnia jej przygotowania zajęły 2s? Odpowiedź podaj w postaci potęgi o podstawie 10, przyjmując 2 do potęgi 10 w przybliżeniu 1000.
A. 10 do potęgi 9
B. 10 do potęgi 30
C. 10 do potęgi 13
D. 10 do potęgi 10
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(a_1=2\\
a_2=2 \cdot 2=2^2\\
a_3=2 \cdot 2 \cdot 2=2^3\\
...
a_{30}=2^{30}=(2^10)^3 \approx 1000^3=(10^3)^3=10^9\)


Oczywiście p. Jagoda to kłamczucha gdyż doba ma 86400 sekund, czyli od 14 dnia pracowałaby więcej sekund niż liczy dzień (duuużo więcej!).
ODPOWIEDZ