procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
FikiMiki94
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 11 paź 2014, 16:14
Podziękowania: 65 razy

procenty

Post autor: FikiMiki94 »

Klasa liczy 20 chłopców i 12 dziewcząt. a) O ile procent liczba dziewcząt jest mniejsza od liczby chłopców? b) O ile procent liczba chłopców jest większa od liczby dziewcząt?
HYDROGENIUM
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 05 lut 2017, 18:48
Płeć:

Post autor: HYDROGENIUM »

20CH
12DZ
=32 osoby

a)

32os=100%
20ch=x

x=62,5

62,5-37,5=25% <- o tyle dziewcząt mniej

drugie analogicznie

Wydaje mi się, że jednak w ten sposób to należy zrobić.
Xiaos
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 10 maja 2016, 23:18
Podziękowania: 2 razy

Re: procenty

Post autor: Xiaos »

Czy przypadkiem te polecenia, nie oznaczają tego:

(Od razu poprawie błąd z 1 postu)

a) O ile procent liczba dziewcząt jest mniejsza od liczby chłopców?

O ile procent liczba a, jest mniejsza od liczby b?


12 = 20-x%
-8 = -x%
8 = x%
8/20 = 40%

Czyli, 12 = 20-(0.4*20)
Czyli, 12 = 20 - (40% z 20) = prawda.
Zatem, o 40%?


b) O ile procent liczba chłopców jest większa od liczby dziewcząt?
O ile liczba b jest większa od a


20 = 12*x
20/12 = x

Czyli, 20 = 12*(20/12) = prawda
ODPOWIEDZ