Zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jowita_73
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 31 sty 2017, 18:07
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Zadanie

Post autor: jowita_73 »

Do pojemnika w kształcie walca o promieniu podstawy 5 cm i wysokości 1 m, wlano wodę do wysokości 32 cm. Następnie w pojemniku tym ustawiono metalowy sworzeń w kształcie walca o promieniu podstawy 3 cm tak, aby podstawą przylegał do pojemnika. Jeśli część sworznia wystaje ponad poziom wody, to do jakiej wysokości sięga teraz woda?
kelly128
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 105
Rejestracja: 25 lip 2016, 09:06
Lokalizacja: Kraków
Otrzymane podziękowania: 46 razy
Płeć:

Post autor: kelly128 »

h - wysokość, do której sięga woda

\(V _{wody}=π \cdot 5^2 \cdot 32 =800π\)

\(π \cdot 5^2h-π \cdot 3^2h=800π \\ 16πh=800π \\ h=50 \ cm\)
jowita_73
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 31 sty 2017, 18:07
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Re: Zadanie

Post autor: jowita_73 »

Dziękuję bardzo za rozwiązanie.
ODPOWIEDZ