Witam, chciałbym was prosić o pomoc z rozwiązaniem 2 zadań, ponieważ ja jestem na nie za głupi i nie wiem co gdzie wstawić, a nie chciałbym dostać złej oceny, więc zwracam się do was o pomoc.
O to zadania :
Link jeżeli będą problemy z wyświetleniem : http://i49.tinypic.com/2liire9.png
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Trójkąty Prostokątne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
3.
\(x\) - wysokość budynku
\(d=15\)- długość drabiny
\(y=9\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(y^6+x^2=d^2\)
\(9^2+x^2=15^2\)
\(81+x^2=225\)
\(x^2=225-81\\
x^2=144\\
x=12\)
4.
I przypadek
\(a=6\) - przyprostokątna
\(b=2a=2 \cdot 6=12\) - przyprostokątna
\(c\)- przeciwprostokątna
\(c^2=a^2+b^2\)
\(c^2=6^2+12^2\\
c^2=36+144\\
c^2=180\\
c=6 \sqrt{5}\)
II przypadek
\(a=6\) - przyprostokątna
\(c=2a=2 \cdot 6=12\) - przeciwprostokątna
\(b\)- przyprostokątna
\(a^2+b^2=c^2\)
\(6^2+b^2=12^2\\
36+b^2=144\\
b^2=144-36\\
b^2=108\)
\(b=6 \sqrt{3}\)
Obwód ze wzoru
(zadanie będzie miało dwa rozwiązania)
\(x\) - wysokość budynku
\(d=15\)- długość drabiny
\(y=9\)
Z twierdzenia Pitagorasa
\(y^6+x^2=d^2\)
\(9^2+x^2=15^2\)
\(81+x^2=225\)
\(x^2=225-81\\
x^2=144\\
x=12\)
4.
I przypadek
\(a=6\) - przyprostokątna
\(b=2a=2 \cdot 6=12\) - przyprostokątna
\(c\)- przeciwprostokątna
\(c^2=a^2+b^2\)
\(c^2=6^2+12^2\\
c^2=36+144\\
c^2=180\\
c=6 \sqrt{5}\)
II przypadek
\(a=6\) - przyprostokątna
\(c=2a=2 \cdot 6=12\) - przeciwprostokątna
\(b\)- przyprostokątna
\(a^2+b^2=c^2\)
\(6^2+b^2=12^2\\
36+b^2=144\\
b^2=144-36\\
b^2=108\)
\(b=6 \sqrt{3}\)
Obwód ze wzoru
(zadanie będzie miało dwa rozwiązania)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.