Ilość banknotów i prędkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martuska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 08 gru 2008, 15:06

Ilość banknotów i prędkość

Post autor: martuska »

mam dwa zadania do rozwiązania i potrzebuje szybko odpowiedzi !
1. Pani Kowalska pobrała w banku kwotę 1000zł w banknotach 20zł i 50 zł. Łącznie otrzymała 32 banknoty. Ile otrzymała banknotów każdego rodzaju ?
2. Motocyklista i rowerzysta jeżdżą po zamkniętym torze w tym samym kierunku. Motocyklista dubluje rowerzystę co 25s. Z jaką prędkością jedzie każdy z nich, jeśli motocyklista jedzie 3 razy szybciej od rowerzysty , a tor ma długość 400m ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

zadanie 1

x - banknoty 20zł
y - banknoty 50zł

20x + 50y = 1000
x + y = 32

x = 20
y = 12

zadanie 2

v1 - predk. motocyklisty
v2 - predk. rowerzysty
s = 400m

v1 = 3 * v2
v1 * 20 sekund = s + V2 * 20 sekund

v1 = 30 m/s
v2 = 10 m/s
ODPOWIEDZ