Obliczanie POWIERZCHNI POLA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
paulo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2010, 17:10

Obliczanie POWIERZCHNI POLA

Post autor: paulo »

Kasia wykonała pajacyki na choinkę, do piłeczek ping- pong dokleiła czapeczki w kształcie stożka o H= 3,5 cm. Piłka ma średnicę 2,6 cm. Jaka jest powierzchnia czapeczki (stożka)
:!:
Proszę o Rozwiązanie ;)
Awatar użytkownika
nezumi09
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 06 kwie 2010, 19:23

Post autor: nezumi09 »

Wzór jak byś nie wiedzała : (P=\(\pi\)\(r^{2}\)+=\(\pi\)rl)
a dalej to nie każ mi robić bo to zadanie dla przedszkolaka :wink:
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

nezumi09 pisze:Wzór jak byś nie wiedzała : (P=\(\pi\)\(r^{2}\)+=\(\pi\)rl)
a dalej to nie każ mi robić bo to zadanie dla przedszkolaka :wink:
\(\pi r^2\) to wzór na pole kola, a tu raczej koła nie będzie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ