stężenie procentowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

stężenie procentowe

Post autor: TwojaKotQ »

1. Do 80g solanki o stężeniu 5% dolano 20g wody. Oblicz stężenie otrzymanego roztworu. Zapisz obliczenia.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(C_p=\frac{80\cdot 0,05}{80g+20g} \cdot 100%
C_p=4%\)
ODPOWIEDZ