Procenty

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

Procenty

Post autor: TwojaKotQ »

1.Komputer kosztował 3000zł. Ile będzie kosztował ten komputer po dwukrotnej obniżce cen o 15% ? Zapisz obliczenia .


2. Po roku użytkowania samochód stracił 13% swojej wartości i został obecnie wyceniony na 43500zł. Ile był wart saochód rok wcześniej? Zapisz obliczenia.

3. W pewnym gimnazjum są trzy klasy trzecie. W klasie IIIa jest 16 chłopców i stanowia oni 50% tej klasy, w klasie IIIb jest 7 chłopców i stanowią oni 25% tej klasy, a w klasie IIIc jest 12 chlopców i stanowią oni 48% tej klasy. Jaki procent uczniów klas trzecich stanowią dziewczeta? Zapisz obliczenia.
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

1.
\(3000-(3000 \cdot 0,15) - (3000-(3000 \cdot 0,15)) \cdot 0,15 = 3000 - 450 - 382,5=2167,50\)

2.
\(43500 - 87%\)
\(x-100%\)

\(x=\frac{43500 \cdot 100}{87} =50000\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.3.
najprostsza metoda:

klasa IIIa
skoro 16 chłopców stanowi 50% uczniów tej klasy, to w tej klasie 50% stanowią dziewczyny, czyli 16 dziewczyn jest w tej klasie
łącznie klasa ta liczy 16+16=32 uczniów

klasa IIIb
skoro 7 chłopców stanowi 25% to dziewczyny stanowią 75% uczniów tej klasy
x - ilość uczniów tej klasy
25%x=7
x=7:25%
x=7:0,25
x=28
75%x=75%*28=21 - tyle jest dziewczyn w tej klasie

IIIc
12 chłopców to 48% tej klasy
x-ilość uczniów tej klasy
48%x=12
x=12:48%
x=12:0,48
x=25
52%*25=13 - ilość dziewczyn w tej klasie

łączna ilość uczniów klas trzecich: 32+25+28=85
łączna ilość dziewczyn w klasach trzecich: 16+21+13=50

x - % dziewczyn wśród uczniów klas trzecich:
x*85=50
x=50:85 *100%
x=około 59%
ODPOWIEDZ