Notacja wykladnicza i uporządkowywanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TwojaKotQ
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 77
Rejestracja: 21 lut 2010, 13:03

Notacja wykladnicza i uporządkowywanie

Post autor: TwojaKotQ »

1. Uzupełnij , stosując notaję wykładniczą:
7,8 * 10 do ósmej m= .........km
8,3 * 10 do - ósmej kg= ........g
4,7* 10 do szóstej metrów do kwadratu =........ha= ....... a
7, 23 * 10 do - trzeciej cm sześciennego =.......... l

2. Zapisz podane liczby w kolejności od najwiekszej do najmniejszej:
a= 5 do 45 - 5 do 44 b=125 do 14 * 25 c= (5 do 15) do 3 d= 15 do 44 : 3 do 43
Inspring
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 mar 2010, 13:25

Post autor: Inspring »

1. \(7,8 \cdot 10^8\)m = 780000000m= 780 000km = \(7,8 \cdot 10^5\)km
\(8,3 \cdot 10^{-8}\)kg=0,000000083kg=0,000083g= \(8,3 \cdot 10^{-5}\)g
\(4,7 \cdot 10^6m^2=4700000m^2=470ha\)
\(7,23 \cdot 10^{-3}cm^3=0,00723cm^3=0,00000723l=7,23 \cdot 10^{-6}l\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.2.
\(a=5^{45}-5^{44}=5^{44}(5-1)=5^{44}*4
b=125^{14}*25=(5^3)^{14}*5^2=5^{42}*5^2=5^{44}
c=(5^{15})^3=5^{45}
d=\frac{15^{44}}{3^{43}}=\frac{(3*5)^{44}}{3^{43}}= \frac{3^{44}*5^{44}}{3^{43}} =3*5^{44}\)


i stąd:
b<d<a<c

bo
\(b=1*5^{44}
d=3*5^{44}
a=4*5^{44}
c=5*5^{44}\)
ODPOWIEDZ