1. Na mapie wykonanej w skali 1: 250000 droga łącząca dwie miejscowości ma długość 19cm. Oblicz długość tej trasy w rzeczywistości. Wyraź ja w kilometrach. Zapisz obliczenia.
2. Trzy pracownice - Anna, Barbara i Cecylia - podzieliły wynagrodzenie za pracę w stosunku 9:7:4. Jaki procent wynagrodzenia otrzymała każda z pań?
skala i stosunek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
Najpierw trzeba sobie przeliczyć skalę. Skala 1:250000 oznacza, że 1cm na mapie to 250000cm=2,5km w terenie. Jeśli ta droga na mapie ma 19cm, to w rzeczywistości jej długość wynosi \(19\cdot2,5km\)
2.
Jeśli podział jest w stosunku 9:7:4, to trzeba te liczby dodać. 9+7+4=20. Pierwsza pracownica otrzymała więc \(\frac{9}{20}\), druga \(\frac{7}{20}\), a trzecia \(\frac{4}{20}\) wynagrodzenia. Wystarczy teraz zamienić te ułamki na procenty.
Najpierw trzeba sobie przeliczyć skalę. Skala 1:250000 oznacza, że 1cm na mapie to 250000cm=2,5km w terenie. Jeśli ta droga na mapie ma 19cm, to w rzeczywistości jej długość wynosi \(19\cdot2,5km\)
2.
Jeśli podział jest w stosunku 9:7:4, to trzeba te liczby dodać. 9+7+4=20. Pierwsza pracownica otrzymała więc \(\frac{9}{20}\), druga \(\frac{7}{20}\), a trzecia \(\frac{4}{20}\) wynagrodzenia. Wystarczy teraz zamienić te ułamki na procenty.