1.Pięciu pracowników podzieliło się zapłatą tak, że czterech otrzymało odpowiednio 1/3 , 1/4 , 1/6 i 1/5 całej zapłaty. Jaką część zapłaty dostał piąty pracownik? Zapisz obliczenia.
2. Podróżnicy stwierdzili, że jeśli będą spożywać każdego dnia pełne racje żywnościowe, to zapasy wystarczą im na 10 dni. Oblicz, na ile dni starcza im te zapasy, jeśli racje żywnościowe zostaną zmniejszone o 1/6 . Zapisz obliczenia.
ułamki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
Wystarczy dodać dane ułamki, sprowadzając je do wspólnego mianownika i otrzymana sumę odjąć od jedności.
2.
Jeśli oznaczymy x- porcja spożywana w ciągu jednego dnia, to przy zmniejszeniu racji o \(\frac{1}{6}\), w ciągu dnia podróżnicy spożyją \(\frac{5}{6}\) tego, co zaplanowali, czyli \(\frac{5}{6}x\). Przy spożywaniu pełnej racji, dzienna dawka x to \(\frac{1}{10}\) całego zapasu. Przy zmniejszeniu to dzienne spożycie wyniesie \(\frac{5}{6}\cdot\frac{1}{10}=\frac{1}{12}\) całego zapasu, więc żywności wystarczy na 12 dni.
Wystarczy dodać dane ułamki, sprowadzając je do wspólnego mianownika i otrzymana sumę odjąć od jedności.
2.
Jeśli oznaczymy x- porcja spożywana w ciągu jednego dnia, to przy zmniejszeniu racji o \(\frac{1}{6}\), w ciągu dnia podróżnicy spożyją \(\frac{5}{6}\) tego, co zaplanowali, czyli \(\frac{5}{6}x\). Przy spożywaniu pełnej racji, dzienna dawka x to \(\frac{1}{10}\) całego zapasu. Przy zmniejszeniu to dzienne spożycie wyniesie \(\frac{5}{6}\cdot\frac{1}{10}=\frac{1}{12}\) całego zapasu, więc żywności wystarczy na 12 dni.