Zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Zadanie tekstowe

Post autor: kwiatek1414 »

Pierwsza część trasy, którą pokonywał autobus wiozący młodzież na ferie zimowe, była pokryta gołoledzią.
Po ustąpieniu gołoledzi prędkość autobusu wzrosła o 30%. Gdyby cała trasa była pokryta gołoledzią,
autobus potrzebowałby na pokonanie drugiej jej części o pół godziny więcej niż przy dobrych
warunkach. W jakim czasie autokar pokonałby drugą część trasy po ustąpieniu gołoledzi?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(vt_1+1,3vt_2=v(t_1+t_2+0,5)\)
\(t_1+1,3t_2=t_1+t_2+0,5\)
\(0,3t_2=0,5\)
\(t_2= \frac{5}{3} (h)=1h40min\)
ODPOWIEDZ