Marcin przebywa autobusem 3/4 drogi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mama55
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2010, 19:20

Marcin przebywa autobusem 3/4 drogi

Post autor: mama55 »

Marcin przebywa autobusem 3/4 drogi do jeziora a reszte pieszo. oblicz odległość z domu do jeziora jeżeli pieszo przebywa o 8 km mniej niż autobusem. Zapisz obliczenia.
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

x-droga z domu do jeziora

\(\frac{3}{4}x\) - droga przebyta autobusem

\(x - \frac{3}{4}x = \frac{1}{4}x\) - droga przebyta pieszo

\(\frac{1}{4}x = \frac{3}{4}x-8\)

\(\frac{1}{4}x-\frac{3}{4}x = -8\)

\(-\frac{1}{2}x = -8\)

\(x=16\)
ODPOWIEDZ