Zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Zadanie tekstowe

Post autor: kwiatek1414 »

W liczbie trzycyfrowej cyfra setek, cyfra dziesiątek i cyfra jedności są trzema kolejnymi liczbami naturalnymi. Kwadrat sumy cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 144. Znajdz tę liczbę .
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

n-1,n,n+1 - cyfry liczby
\((n+1+n+n-1)^2=144\\
(3n)^2=144\\
3n=12\\
n=4\\\)

szukane liczby: 345 lub 543
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ