matematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
renatabarczynska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2015, 23:41
Płeć:

matematyka

Post autor: renatabarczynska »

3 jablka i 2 pomarancza waza razem 255 g a 2 jablka i 3 pomarancza waza razem 285 g ile wazy 1 jablko
djarta
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 104
Rejestracja: 27 maja 2014, 17:30
Lokalizacja: Łapy
Podziękowania: 6 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: djarta »

Musisz utworzyć układ równan i wyliczyc x i y
x to niech bedzie jabłko a y to pomarańcza

3x+2y=255
2x+3y=285

i wyliczasz
renatabarczynska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 sty 2015, 23:41
Płeć:

Re: matematyka

Post autor: renatabarczynska »

Ale ja sie nieznam za bardzo a jak to wytlumaczyc 5 to klasiscie jak nie maja jeszcze ukladow rownan :(
Awatar użytkownika
lukasz8719
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 852
Rejestracja: 06 lut 2012, 17:03
Otrzymane podziękowania: 404 razy
Płeć:

Re: matematyka

Post autor: lukasz8719 »

Możesz tak 3 jabłka i 2 pomarańcze ważą 255 g; 2 jabłka i 3 pomarańcze 285g, więc sumując 5 jabłek i 5 pomarańczy waży
285+255=540g. Więc 1 jabłko i 1 pomarańcza wąży 5 razy mniej tj. 540:5=108g . 2 jabłka i 2 pomarańcze ważą 2 razy więcej tj. 216g. Skoro 3 jabłka i 2 pomarańcze ważą 255 g, a 2 jabłka i 2 pomarańcze ważą 216g. Więc jabłko 255-216=39g
ODPOWIEDZ