Mam pudełko czekoladek.
W pierwszym dniu zjadam połowę zawartości pudełka i jeszcze dwie czekoladki.
W drugim dniu zjadam 25% pozostałej części i ostatnie 12 czekoladek.
Ile czekoladek jest w pudełku?
Czekoladki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zacznij od końca:
12 czekoladek to 75% z tego co zostało po pierwszym dniu.
\(0.75 c=12\\\frac{3}{4}c=12\\\frac{1}{4} c=4\)
Po pierwszym dniu zostało 16 czekoladek.
Oddaj dwie i masz 18 czekoladek,co stanowi połowę wszystkich.
\(2*18=36\)
W pudełku było 36 czekoladek.
To samo możesz rozwiązać równaniem.
\(c-(\frac{1}{2}c+2)= \frac{1}{2}c-2\)
Tyle zostało po pierwszym dniu i to zjadł w drugim dniu.
\(\frac{1}{2}c-2=12+ \frac{1}{4}( \frac{1}{2} c- 2)\\
\frac{1}{2}c- \frac{1}{8}c= 14- \frac{1}{2}\\ \frac{3}{8}c= \frac{27}{2}\\c= \frac{27}{2}\cdot\frac{8}{3}\\c=36\)
12 czekoladek to 75% z tego co zostało po pierwszym dniu.
\(0.75 c=12\\\frac{3}{4}c=12\\\frac{1}{4} c=4\)
Po pierwszym dniu zostało 16 czekoladek.
Oddaj dwie i masz 18 czekoladek,co stanowi połowę wszystkich.
\(2*18=36\)
W pudełku było 36 czekoladek.
To samo możesz rozwiązać równaniem.
\(c-(\frac{1}{2}c+2)= \frac{1}{2}c-2\)
Tyle zostało po pierwszym dniu i to zjadł w drugim dniu.
\(\frac{1}{2}c-2=12+ \frac{1}{4}( \frac{1}{2} c- 2)\\
\frac{1}{2}c- \frac{1}{8}c= 14- \frac{1}{2}\\ \frac{3}{8}c= \frac{27}{2}\\c= \frac{27}{2}\cdot\frac{8}{3}\\c=36\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.