Proszę o pomoc,
1.Po dziewięciu dniach podróży przez pustynię Beduini zorientowali się, że wypili już 60% zapasów wody.Zostało im 96 bukłaków z wodą.O ile procent powinni zmniejszyć dzienne racje wody, jeśli ma jej starczyć na koleje 8 dni?
Dzięki
zadanie z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- bartek
- Stały bywalec
- Posty: 427
- Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
- Otrzymane podziękowania: 214 razy
- Płeć:
Za pomocą proporcji obliczamy ile wody mieli na początku:
40% - 96
100% - x
40x=9600
x=240
Wiemy, że z 240 zostało im 96 czyli czyli w ciągu 9 dni zużyli 144 bukłaki (240-96=144). Obliczmy ile wody dziennie zużywali do tej pory każdego dnia (przez pierwsze 9 dni):
144:9=16
Następnie obliczamy ile wody (tej, która została tzn. 96 bukłaków) mogą spożyć każdego dnia, alby starczyło im zapasów na następne 8 dni wędrówki.
96:8=12
Obliczamy różnice pomiędzy ilością wody spożywanej każdego dnia przez pierwsze 9 dni i spożywanej przez kolejne 8 dni:
16-12=4
Teraz aby obliczyć o ile trzeba zmniejszyć dzienne racje obliczamy jakim procentem liczby 16 jest liczba 4
(4/16)*100%=25%
Więc dzienne racje trzeba zmniejszyć o 25%.
40% - 96
100% - x
40x=9600
x=240
Wiemy, że z 240 zostało im 96 czyli czyli w ciągu 9 dni zużyli 144 bukłaki (240-96=144). Obliczmy ile wody dziennie zużywali do tej pory każdego dnia (przez pierwsze 9 dni):
144:9=16
Następnie obliczamy ile wody (tej, która została tzn. 96 bukłaków) mogą spożyć każdego dnia, alby starczyło im zapasów na następne 8 dni wędrówki.
96:8=12
Obliczamy różnice pomiędzy ilością wody spożywanej każdego dnia przez pierwsze 9 dni i spożywanej przez kolejne 8 dni:
16-12=4
Teraz aby obliczyć o ile trzeba zmniejszyć dzienne racje obliczamy jakim procentem liczby 16 jest liczba 4
(4/16)*100%=25%
Więc dzienne racje trzeba zmniejszyć o 25%.
-
- Stały bywalec
- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Na początku było 240 bukłaków wody.
\(0,4x=96 \Rightarrow x=240\)
Zużyli 144 bukłaki czyli 16 bukłaków dziennie.
\(\frac{0,6 \cdot 240}{9}=16\)
Przez kolejne 8 dni powinni zużywać 12 bukłaków dziennie.
\(\frac{0,4 \cdot 240}{8}=12\)
Czyli powinny zużywać dziennie o 4 bukłaki wody mniej.
\(16-12=4
25%\)
\(0,4x=96 \Rightarrow x=240\)
Zużyli 144 bukłaki czyli 16 bukłaków dziennie.
\(\frac{0,6 \cdot 240}{9}=16\)
Przez kolejne 8 dni powinni zużywać 12 bukłaków dziennie.
\(\frac{0,4 \cdot 240}{8}=12\)
Czyli powinny zużywać dziennie o 4 bukłaki wody mniej.
\(16-12=4
25%\)