Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań
1.Udowodnij,że jeżeli n należy do N, to n3(do trzeciej potęgi)-n (n3-n) jest liczbą podzielną przez 6.Wskazówka-rozłóż wyrażenie na czynniki.
2.Wiadomo, że z czterech liczb naturalnych a,b,c,d, można ułożyć następujące trójki liczb (9,7,c), (b,d,9), (a,b,8), (d,8,6).Wyznacz a,b,c i d.
Z góry bardzo dziękuję
DOWÓD
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1.
\(n^3-n=n(n^2-1)=n(n-1)(n+1)\)
Liczba \(n^3-n\) jest iloczynem trzech kolejnych liczb naturalnych. Wśród tych liczb jest co najmniej jedna parzysta (bo co druga liczba jest liczba parzysta) i dokładnie jedna podzielna przez 3 (bo co trzecia liczba naturalna dzieli się przez 3). Zatem iloczyn tych liczb dzieli się przez \(2\cdot3=6\).
Nie bardzo wiem, co to za trójki w zadaniu 2.
\(n^3-n=n(n^2-1)=n(n-1)(n+1)\)
Liczba \(n^3-n\) jest iloczynem trzech kolejnych liczb naturalnych. Wśród tych liczb jest co najmniej jedna parzysta (bo co druga liczba jest liczba parzysta) i dokładnie jedna podzielna przez 3 (bo co trzecia liczba naturalna dzieli się przez 3). Zatem iloczyn tych liczb dzieli się przez \(2\cdot3=6\).
Nie bardzo wiem, co to za trójki w zadaniu 2.
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
(9,7,c), (b,d,9), (a,b,8), (d,8,6).Wyznacz a,b,c i d
\(a,b,c,d \in \left\{ 6,7,8,9\right\}\)
\((b,d,9)\) i \((d,8,6)\), czyli \(d \neq 6,8,9\), więc \(d=7\)
otrzymujemy:
\((9,7,c), (b,7,9), (a,b,8), (7,8,6)\)
\((b,7,9)\) i \((a,b,8)\), czyli \(b \neq 7,8,9\), więc \(b=6\)
otrzymujemy:
\((9,7,c), (6,7,9), (a,6,8), (7,8,6)\)
z \((9,7,c)\) wiemy, że \(c \neq 7,9\) i \(c \neq 6\)więc \(c=8\)
\(a=9\)
\(a,b,c,d \in \left\{ 6,7,8,9\right\}\)
\((b,d,9)\) i \((d,8,6)\), czyli \(d \neq 6,8,9\), więc \(d=7\)
otrzymujemy:
\((9,7,c), (b,7,9), (a,b,8), (7,8,6)\)
\((b,7,9)\) i \((a,b,8)\), czyli \(b \neq 7,8,9\), więc \(b=6\)
otrzymujemy:
\((9,7,c), (6,7,9), (a,6,8), (7,8,6)\)
z \((9,7,c)\) wiemy, że \(c \neq 7,9\) i \(c \neq 6\)więc \(c=8\)
\(a=9\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.