prosze o pomoc!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aguska
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 kwie 2008, 21:55

prosze o pomoc!

Post autor: aguska »

suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej wynosi 12. jeżeli od liczby utworzonej z przestawienia cyfr liczby początkowej odejemiemy 8 to otrzymamy liczbe 3 razy mniejsza od liczby poczatkowej. znajdz te liczbe.
Na wtorek musze miec rozwiazanie tego zadania :(
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

aguska
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 kwie 2008, 21:55

Post autor: aguska »

Bardzo dziękuję ! :)
aguska
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 04 kwie 2008, 21:55

Post autor: aguska »

Mam jeszcze jedną sprawę...moim zdaniem w rozwiązaniu zadania powinno być

29b-7(12-b)-24=0
zamiast 29b-7(12-a)-24=0
pozniej jest 36b-7*12-24=0 [chciałam zauwazyc ze "a" w dziwny sposb zniknelo, dlatego tez uwazam ze w miejsce "a" powinno byc wstawione w tym wypadku "b"]

czy mam racje?
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2008, 17:12 przez aguska, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Już poprawione, dzięki.
ODPOWIEDZ