matematyka-zadanie z treścią

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lania1980
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 19 cze 2014, 21:20
Płeć:

matematyka-zadanie z treścią

Post autor: lania1980 »

O dwóch liczbach wiemy,że suma jest o 24 większa od ich różnicy,a potrojona druga liczba jest równa podwojonej liczbie pierwszej.Jakie to liczby?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(x>y\\x-y+24=x+y\;\;\;i\;\;\;3y=2x\)
Rozwiąż układ równań:
\(\begin{cases} x-y+24=x+y\;\; \So \;\;24=2y\;\; \So \;y=12\\3y=2x\;\; \So \;3 \cdot 12=2x\; \So \;2x=36\end{cases} \\ \begin{cases} x=18\\y=12\end{cases}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ