3.Oświetlenie choinkowe składa się z 16 żarówek o mocy 5W każda. Żaróweczki są połaczone szeregowo.
Czy nateżenie płynącego prądu przez oświetlenie choinkowe jest takie samo jak natężenie prądu przepływającego przez żarówkę o mocy 100W, jeżeli są one podłączone do sieci o napięciu 230 V? Wybierz prawidłową odp. z pierwszej kolumny tabeli i jej uzasadnienie z kolumny trzeciej
Tak/Nie------------ponieważ---------A. oświetlenie choinkowe i żarówka 100W podłączone są do tego samego źródła prądu.
B. różna jest moc oświetlenia choinkowego i żarówki 100W
prosze o szybką pomoc fizyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Natężenie prądu płynącego przez żarówkę o mocy 100 W:\(I = \frac{P}{U} = \frac{100\ W}{230\ V} \approx 0,43\ A\),
natomiast przez układ 16 żaróweczek \(I = \frac{80\ W}{230\ V} \approx 0,35\ A\).
natomiast przez układ 16 żaróweczek \(I = \frac{80\ W}{230\ V} \approx 0,35\ A\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl