W sklepie A truskawki kosztują 3,60 zł i są o jedną trzecią tańsze, niż truskawki w sklepie B.
Ile kosztują truskawki w sklepie B?
Wiosennie i smacznie :)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Jeśli sa o 1/3 tańsze,to znaczy że ich cena stanowi 2/3 ceny w B.
\(\frac{2}{3}\;z\;ceny\;w\;B\;to\;3,60\;zl\\ \frac{1}{3}\;z\;ceny\;w\;B\;=3,60:2=1,80\)
W sklepie B cała cena to \(\frac{3}{3}\)
\(3 \cdot 1,80=5,40\)
Truskawki w sklepie B kosztują 5,40zł.
Spr.
\(\frac{1}{3} \cdot 5,40=1,80\\2 \cdot 1,80=3,60\)
\(\frac{2}{3}\;z\;ceny\;w\;B\;to\;3,60\;zl\\ \frac{1}{3}\;z\;ceny\;w\;B\;=3,60:2=1,80\)
W sklepie B cała cena to \(\frac{3}{3}\)
\(3 \cdot 1,80=5,40\)
Truskawki w sklepie B kosztują 5,40zł.
Spr.
\(\frac{1}{3} \cdot 5,40=1,80\\2 \cdot 1,80=3,60\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.