W pewnym państwie liczba osób niepełnoletnich jest równa p, pełnoletnich w wieku poniżej 60 lat jest o połowę mniej, a pozostałych dorosłych jest k razy mniej niż osób niepełnoletnich. Liczba ludności w tym państwie odpowiada wyrażenie :
A.1,5 p + p:k
B.(p-0,5 ) k
C.p+0,5 p:k
D.1,5p + p : k
Tam gdzie jest podzielić jest przez kreskę ułamkową
Proszę o pomoc
Wyrażenia algebraiczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Rozkręcam się
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
\(p+0.5p+ \frac{p}{k} \\A\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
p-ilosc niepełnoletnich
0,5p- pełnoletnich w wieku poniżej 60 lat jest o połowę mniej
\(\frac{p}{k}\)-dorosłych jest k razy mniej niż osób niepełnoletnich.
0,5p- pełnoletnich w wieku poniżej 60 lat jest o połowę mniej
\(\frac{p}{k}\)-dorosłych jest k razy mniej niż osób niepełnoletnich.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Rozkręcam się
- Posty: 51
- Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć: