do jutro prosze

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

do jutro prosze

Post autor: Nieprzytomny »

Zadanie.5
Nad jeziorem dzieci oddały do przechowalni 14 rowerów górskich i 12 składaków. Za przechowanie jednego roweru górskiego trzeba było zapłacić po 3.50zł zaś koszt przechowania składaka był niższy o 1/5 ile zapłacoco za przechowanie wszystkich rowerów
Zadanie pisemnie obliczenia w zadadaniach

a.85zł b.65zł c.79.80 d,82.60zł

Zadanie.6
W sklepie nad jeziorem magda kupiła lody porcja lodów ważąca 16g zawiera 800cal. ile kcal zawiera 24g tych samych lodów
Zadanie pisemnie
A.1200kcal b.1000kcal c.1800kcal d.1500zł
NieprzytomnyDopiero zaczynam
Posty: 14Dołączenie: 31 Mar 2014, 16:10Płeć: Otrzymane podziękowania: 0
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

5.
\(1-\frac{1}{5}=\frac{4}{5}=0,8\\14\cdot3,5+12\cdot0,8\cdot3,5=49+33,6=82,60zl\)



6.
\(\frac{800}{16}=\frac{x}{24}\\x=\frac{800\cdot24}{16}=1200kcal\)
ODPOWIEDZ