zadanie.1 Bożena i Jola mają razem 60 lat.Za cztery lata Jola będzie miała tyle lat,ile teraz ma Bożena który z układów równań opisuje zadania
j-wiek joli
b-wiek bożeny
A. J+B=60 B.J+B=60 C.J+B=60 D. J+B=60
4(J+B)=B+4 J+4=B 4J=B J-4=B
Zadanie pisemne nie tylko odpowiedz
zadanie.2
Marlena pomogła kroić ciasto Placek z galaretką podzieliła na 20 równych częsi a tort na 16 po przyjęciu zostało po 4 kawałki każdego ciasta jaką cześć placka a jaką tortu zjedli gośćie?
A> 4/5 PLACKA I 3/4 TORTU B.1/5 PLACKA I 3/4 TORTU
C. 1/5 PLACKA I 1/4 TORTU D. 4/5 PLACKA I 1/4 TORTU Zadanie pisemne nie tylko odpowiedz
Zadania egzami.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
- Podziękowania: 23 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.2
Zostało 4 kawałki z 20 ciasta z galaretą,czyli zjedzono \(20-4=16\) kawałków.
Każdy z tych kawałków to \(\frac{1}{20}\)
Zjedzono \(\frac{16}{20}= \frac{4}{5}\) ciasta z galaretą.
Tort podzielono na 16 równych części i zostały \(\frac{4}{16} = \frac{1}{4}\)
Zjedzono \(\frac{12}{16}= \frac{3}{4}\) tortu.
Odp.A
Zostało 4 kawałki z 20 ciasta z galaretą,czyli zjedzono \(20-4=16\) kawałków.
Każdy z tych kawałków to \(\frac{1}{20}\)
Zjedzono \(\frac{16}{20}= \frac{4}{5}\) ciasta z galaretą.
Tort podzielono na 16 równych części i zostały \(\frac{4}{16} = \frac{1}{4}\)
Zjedzono \(\frac{12}{16}= \frac{3}{4}\) tortu.
Odp.A
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.