Zadania egza.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Zadania egza.

Post autor: Nieprzytomny »

Zadanie.1 mama eli chce upiec dwupoziomowy złożony z biszkoptów tej samej wysokośi .Do upieczenia biszkoptu w duzej tortownicy potrzebuje 12 jajek ile jajek zużyje do upieczenia obu biszkoptów jeżeli mała tortownca ma średnicę 2 razy mniejszą od dużej? A.18 B.15 C.3 D.6 ODPOWIEDZ PISEMNIE NIE TYLKO ODPOWIEDZ


Zadanie.2 kasia wsypuje 3 łyżeczki cukru na szklankę herbaty 200g każda łyżeczka zawiera 5g cukru jakie stężenie cukru zawiera herbata A.1.5% B.7% C.2.5% D.7.5%
ODPOWIEDZ PISEMNIE NIE TYLKO ODPOWIEDZ

zadanie.3zaproszenie koleżanki zrobiły solenizantce bukiet z lizaków .Basia kupiła 2 razy więcej lizaków niz JOLA która miała o 1 mniej niż marlena kasia dołożyła tyle samo lizaków co BASIA a Ala 3 razy mniej niz JOLA bukiet składał sie z 20 lizaków ile lizaków zakupiły ALA I BASIA
A.15 B.7 C.14 D.8 ODPOWIEDZ PISEMNIE NIE TYLKO ODPOWIEDZ
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.1
Duży biszkopt ma objętość \(r^2 \cdot h\)
Mały biszkopt ma objętość \(( \frac{r}{2} )^2 \cdot h= \frac{1}{4}r^2 \cdot h\)
Mały biszkopt ma objętość 4 razy mniejszą,więc potrzeba 4 razy mniej jajek.
\(12:4=3\)
Odp.C
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.2
W szklance jest 200g herbaty i 15g cukru,czyli 215g roztworu.
Stężenie \(= \frac{15}{215} \cdot 100\)%=\(\frac{1500}{215}\)%=\(6,976\)%\(\approx7\)%

Odp. B
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jola dała x lizaków
Basia 2x
Marlena o 1 więcej niż Jola,czyli x+1
Kasia 2x
Ala 1/3 x
Razem dały 20 lizaków.
\(x+2x+x+1+2x+ \frac{1}{3}x=19\\6 \frac{1}{3}x=19 \\ \frac{19}{3}x=19\\x=3\)
Ala dała 1 lizak,Basia 6 lizaków.Razem dały 7 lizaków.
Odp. B
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ