Rozwiązywanie zadań z arkuszy egza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Rozwiązywanie zadań z arkuszy egza

Post autor: Nieprzytomny »

Zadanie. 1 Walec o wysokości i średnicy 1m, ubijający boisko do piłki nożnej o wymiarach 30m x 45m, porusza się równolegle do dłuższego boku boiska. Ile obrotów wykona ten walec, aby ubić całe boisko? (przyjmij, że pi = 3,14)





A.240 B.420 C.450 D.430
Zadanie pisemne nie tylko odpowiedz
Zadanie.2
Akwarium szkolne w kształcie prostopadłościanu ma wymiary podstawy 120cm x 60 cm i wysokość 90cm ile litrów należy wlać do akwarium aby poziom wody stanowił 5/6 wysokośći akwarium


A.539,9 1 B.390 1 C,540 1 D,540000 1 Zadanie pisemne nie tylko odpowiedz


Zadanie.3

na dodatkowych zajęciach poświeconych gotowaniu z masy marcepanowej w kształcie kuli o promieniu 10cm dziewczęta zrobiły cukierki w kształcie uli o promieniu 1cm ,ile cukierków mogły wykonać dziewczęta z posiadanej masy (nie uwzględniając strat masy)

A,1002 B, 1001 C.1000 D,729
Zadanie pisemne nie tylko odpowiedz




Zadanie.4
1)Grupa złożona z 32 uczniów i 3 nauczycieli kupiła bilety do kina za kwotę mniejszą niż 500 zł.Bilet dla dorosłych kosztował 17 zł. Ile co najwyżej kosztował bilet dla dziecka wiedząc,że cena biletu wyrażona w pełnych złotówkach?

A,14 1/32ZŁ B,15ZŁ C,14ZŁ D,14.03,ZŁ

Zadanie pisemne nie tylko odpowiedz
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Spoko, jakie są konkretnie problemy?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Nieprzytomny »

miodzio1988 pisze:Spoko, jakie są konkretnie problemy?
Konkretnie nie mogę tego rozwiązać
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Domyśliliśmy się. na wszystko masz elementarne wzory, więc gdzie się dokładnie problemy? COś zacząłeś robić czy liczysz, że ktoś za Ciebie wykona robotę?
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad.1
Jeden obrót walca ubija powierzchnię równą powierzchni bocznej tego walca.
\(r=0,5m\\l=1m\\2\pi r l=2\cdot \pi\cdot 0,5\cdot 1\approx 3,14m^2\\ \frac{30\cdot 45}{3,14} \approx 430\)
Odp.430 obrotów.
Zad.2
Woda przyjmuje kształt naczynia,to wymiary będą:
\(12dm,6dm\;\; \frac{5}{6} \cdot 9dm=7,5dm\\V_{wody}=12 \cdot 6 \cdot 7,5=540dm^3=540 litrow\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re:

Post autor: Nieprzytomny »

miodzio1988 pisze:Domyśliliśmy się. na wszystko masz elementarne wzory, więc gdzie się dokładnie problemy? COś zacząłeś robić czy liczysz, że ktoś za Ciebie wykona robotę?
Konkretnie robiłem ale mi nie wychodzi wynik ;/
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Zad,3
\(R=10cm\\V_{kuli}= \frac{4}{3} \pi \cdot 10^3= \frac{4000}{3} \pi\\V_{cukierka}= \frac{4}{3} \cdot 1 \pi= \frac{4}{3}\pi\\
\frac{V_k}{V_c} =1000\)

1000 cukierków.
Zad.4
\(\frac{500-3 \cdot 17}{32} \approx 14\)
Bilet dla dziecka kosztował co najwyżej14zł.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ