Rozwiązywanie zadań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Rozwiązywanie zadań

Post autor: Nieprzytomny »

1.Jacek i marek postanowił , że jacek wygra czekoladę , jeżeli w wyniku jednokrotnego rzutu trzema symetrycznymi monetmi wypadną co najmniej dwa orły. w przypadku otrzymania innego wyniku czekoladę otrzymuje Marek. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej jacka a) 3/4 b) 1/2 c)60% d)1/3 Prosze o Rozwiazanie pisemne nie tylko odpowiedz


2.W poniedziałek uczniowie klasy trzeciej rozpoczeli naukę w szkole o godzinie 7:30 , a zakończyli około godziny 14 - tej. W szkole przerwy trwają po 10 minut z wyjątkiem przerwy po piątej lekcji , która trwa 15 minut. Ile godzin lekcyjnych mieli uczniowie klasy trzeciej tego dnia?
a.6 b.7 c.5 d.8 Prosze o Rozwiazanie pisemne nie tylko odpowiedz


3..Uczniowie klasy drugiej zakupili # litry zagęszczonego soku pomarańczowego i wodę mineralną . Z soku i wody mineralnej przygotowali napój , mieszająć sok i wodę w stosunku 2:3. Ile litrów wody dolali do soku?
4/5l 2 2/3 2l 3l Prosze o Rozwiazanie pisemne nie tylko odpowiedz
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiązywanie zadań

Post autor: eresh »

Nieprzytomny pisze:1.Jacek i marek postanowił , że jacek wygra czekoladę , jeżeli w wyniku jednokrotnego rzutu trzema symetrycznymi monetmi wypadną co najmniej dwa orły. w przypadku otrzymania innego wyniku czekoladę otrzymuje Marek. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej jacka a) 3/4 b) 1/2 c)60% d)1/3 Prosze o Rozwiazanie pisemne nie tylko odpowiedz

A - wypadły co najmniej dwa orły - wypadły dwa orły lub trzy orły
\(P(A)=\frac{3}{8}+\frac{1}{8}=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiązywanie zadań

Post autor: eresh »

Nieprzytomny pisze:

2.W poniedziałek uczniowie klasy trzeciej rozpoczeli naukę w szkole o godzinie 7:30 , a zakończyli około godziny 14 - tej. W szkole przerwy trwają po 10 minut z wyjątkiem przerwy po piątej lekcji , która trwa 15 minut. Ile godzin lekcyjnych mieli uczniowie klasy trzeciej tego dnia?
a.6 b.7 c.5 d.8 Prosze o Rozwiazanie pisemne nie tylko odpowiedz

1. 7:30-8:15
2. 8:25-9:10
3. 9:20-10:05
4. 10:15-10:50
5. 11:00-11:45
6. 12:00-12:45
7. 12:55-13:45

uczniowie mieli 7 godzin
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ