zadania tekstowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zadania tekstowe
Nie można używać x, gdyż to szkoła podstawowa wszystko na prostych działaniach;)
1. Kasia jest o 6 lat starsza od Renaty, Justyna jest młodsza od Kasi o 8 lat. Kto jest starszy Justyna czy Renata i o ile?
2. Kasia ma 8 lat. Justyna jest o 5 lat starsza. Ile lat będą mieć razem za 10 lat?
3. Gdy Michał się urodził, jego dziadek miał 42 lata. Za ile lat będą mieli razem 88 lat?
4. Jaś jest o 3 lata starszy od Małgosi. Za 2 lata będą mieć razem 27 lat. Ile lat mają teraz?
5. Za 3 książki „A”, „B” i „C” zapłacono 75 zł. Książka „B” była o 5 zł droższa od książki „A”, a książka „C” o 5 zł droższa od książki „B”. Ile kosztowała każda książka?
6. Bochenek chleba waży 1 kg i pół bochenka chleba. Ile waży ten bochenek?
7. W dwóch skrzynkach było razem 100 jabłek. Kiedy z jednej skrzynki przełożono 12 jabłek do drugiej, wtedy w każdej z nich było tyle samo sztuk jabłek. Ile jabłek było początkowo w każdej skrzynce?
8. Rafał ma w skarbonce o 18 zł więcej niż jego siostra Ela. Musiał połowę tej nadwyżki dać siostrze jako zwrot długu. Ela włożyła je do swojej skarbonki. Które z nich ma teraz więcej pieniędzy?
Chciałabym sprawdzić czy dobrze to robię, żeby dziecka głupot nie nauczyć. Dziękuje z góry;)
1. Kasia jest o 6 lat starsza od Renaty, Justyna jest młodsza od Kasi o 8 lat. Kto jest starszy Justyna czy Renata i o ile?
2. Kasia ma 8 lat. Justyna jest o 5 lat starsza. Ile lat będą mieć razem za 10 lat?
3. Gdy Michał się urodził, jego dziadek miał 42 lata. Za ile lat będą mieli razem 88 lat?
4. Jaś jest o 3 lata starszy od Małgosi. Za 2 lata będą mieć razem 27 lat. Ile lat mają teraz?
5. Za 3 książki „A”, „B” i „C” zapłacono 75 zł. Książka „B” była o 5 zł droższa od książki „A”, a książka „C” o 5 zł droższa od książki „B”. Ile kosztowała każda książka?
6. Bochenek chleba waży 1 kg i pół bochenka chleba. Ile waży ten bochenek?
7. W dwóch skrzynkach było razem 100 jabłek. Kiedy z jednej skrzynki przełożono 12 jabłek do drugiej, wtedy w każdej z nich było tyle samo sztuk jabłek. Ile jabłek było początkowo w każdej skrzynce?
8. Rafał ma w skarbonce o 18 zł więcej niż jego siostra Ela. Musiał połowę tej nadwyżki dać siostrze jako zwrot długu. Ela włożyła je do swojej skarbonki. Które z nich ma teraz więcej pieniędzy?
Chciałabym sprawdzić czy dobrze to robię, żeby dziecka głupot nie nauczyć. Dziękuje z góry;)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2014, 11:06 przez chocapicc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
8.
\(R=E+18\) stan przed
stąd
\(R-9= E+9\) a to jest stan kasy obojga po przełożeniu 9 zł.
Czyli mają po równo ( teraz)
7
\(x+y=100\) i \(x-12=y+12\)
czyli \(x=24+y\)
\(24+y+y=100\)
Na początku było:
\(y=38\)
\(x=62\)
6
\(x\) -waga chleba
\(x=1+\frac{x}{2}\)
\(x=2\) kg
5
\(A+B+C=75\) i \(\\)\(B=5+A\) i \(\\)\(C=5+B\)
\((B-5) +B+(B+5)=75\)
\(B=25\) ,\(A=20\) ,\(C=30\)
\(R=E+18\) stan przed
stąd
\(R-9= E+9\) a to jest stan kasy obojga po przełożeniu 9 zł.
Czyli mają po równo ( teraz)
7
\(x+y=100\) i \(x-12=y+12\)
czyli \(x=24+y\)
\(24+y+y=100\)
Na początku było:
\(y=38\)
\(x=62\)
6
\(x\) -waga chleba
\(x=1+\frac{x}{2}\)
\(x=2\) kg
5
\(A+B+C=75\) i \(\\)\(B=5+A\) i \(\\)\(C=5+B\)
\((B-5) +B+(B+5)=75\)
\(B=25\) ,\(A=20\) ,\(C=30\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
3.
w chwili narodzin suma wieku ich obu to tylko wiek dziadka =\(42\) lat
Co rok łącznie przyrasta ich suma wieku o dwa lata
Po skończonej liczbie lat suma ich wieków = \(88\) lat
O ile więc przyrosła suma ich wieków w czasie tych lat= \(88-42=46\) lat
To ilu lat potrzeba aby o tyle przyrosła ? =\(\frac{46}{2} =23\) lata
Za 23 lata łącznie obaj będą mieli 88 lat.
w chwili narodzin suma wieku ich obu to tylko wiek dziadka =\(42\) lat
Co rok łącznie przyrasta ich suma wieku o dwa lata
Po skończonej liczbie lat suma ich wieków = \(88\) lat
O ile więc przyrosła suma ich wieków w czasie tych lat= \(88-42=46\) lat
To ilu lat potrzeba aby o tyle przyrosła ? =\(\frac{46}{2} =23\) lata
Za 23 lata łącznie obaj będą mieli 88 lat.
Kasia w styczniu, w lutym i w marcu zaoszczędziła łącznie 84 złote. W lutym zaoszczędziła 2 razy więcej niż w styczniu, a w marcu 2 razy więcej niż w lutym. Ile pieniędzy zaoszczędziła w każdym z tych miesięcy? ile tutaj wychodzi porcji na której mam dzielić?
czyli byłoby 84:7=12
czyli styczeń 12
luty 24
a marzec 48, dobrze?
czyli byłoby 84:7=12
czyli styczeń 12
luty 24
a marzec 48, dobrze?
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.7
Skoro jest 100 jabłek i ma być w obu skrzynkach po równo,to w każdej skrzynce będzie po 50 jabłek.
Taka sytuacja będzie gdy z jednej skrzynki przełoży się 12 jabłek do drugiej.
Stąd wniosek że w jednej skrzynce było o 12 więcej niż 50,a w drugiej o 12 mniej niż 50. \[50+12=62\\50-12=38\] W jednej skrzynce były 62 jabłka,a w drugiej 38 jabłek.
Skoro jest 100 jabłek i ma być w obu skrzynkach po równo,to w każdej skrzynce będzie po 50 jabłek.
Taka sytuacja będzie gdy z jednej skrzynki przełoży się 12 jabłek do drugiej.
Stąd wniosek że w jednej skrzynce było o 12 więcej niż 50,a w drugiej o 12 mniej niż 50. \[50+12=62\\50-12=38\] W jednej skrzynce były 62 jabłka,a w drugiej 38 jabłek.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zad.6
Bochenek chleba można podzielić na dwie połówki .
Ważąc dwie połówki poznasz wagę całego chleba,czyli te dwie połówki są w równowadze z całym bochenkiem.
Jedna połówka została zjedzona i zastąpiono ją odważnikiem jednego kilograma,waga znów była w równowadze.
stąd wniosek że pół bochenka waży 1 kg,to cały bochenek waży \(2 \cdot 1kg=2kg\).
Bochenek chleba można podzielić na dwie połówki .
Ważąc dwie połówki poznasz wagę całego chleba,czyli te dwie połówki są w równowadze z całym bochenkiem.
Jedna połówka została zjedzona i zastąpiono ją odważnikiem jednego kilograma,waga znów była w równowadze.
stąd wniosek że pół bochenka waży 1 kg,to cały bochenek waży \(2 \cdot 1kg=2kg\).
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Zadanie z oszczędnościami Kasi jest dobrze.
"Ile razy więcej(lub mniej)" można pokazać na pudełkach zapałek.
Na styczeń jedno pudełko,na luty 2 pudełka,na marzec 4 pudełka.
Nie wiemy ile jest w pudełku,ale w każdym po tyle samo i razem jest 84zł.
Wszystkich pudełek jest 7,stąd 84:7=12zł.
Dalej juz dziecko zrozumie-chyba
"Ile razy więcej(lub mniej)" można pokazać na pudełkach zapałek.
Na styczeń jedno pudełko,na luty 2 pudełka,na marzec 4 pudełka.
Nie wiemy ile jest w pudełku,ale w każdym po tyle samo i razem jest 84zł.
Wszystkich pudełek jest 7,stąd 84:7=12zł.
Dalej juz dziecko zrozumie-chyba
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.