Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
klasa3b
- Dopiero zaczynam

- Posty: 16
- Rejestracja: 22 lis 2009, 14:35
Post
autor: klasa3b » 21 sty 2010, 18:18
natęzenie prądu plynącego przez opornik wynosi 2A a napięcie zmierzone na koncach tego opornika ma wartość 30V.Jaką wartośc natężenia miałby prąd w tym oporniku,gdyby napięcie na jego końcach zwiększylo się do 50V?
kaka
-
domino21
- Expert

- Posty: 3724
- Rejestracja: 27 mar 2009, 17:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1297 razy
- Płeć:
Post
autor: domino21 » 21 sty 2010, 22:53
\(I_1=2A
U_1=30V
U_2=50V\)
\(R=\frac{U}{I}
R_1=R_2
\frac{U_1}{I_1}=\frac{U_2}{I_2}
I_2=\frac{I_1\cdot U_2}{U_1}
I_2=\frac{2A\cdot 50V}{30V}=3,33A\)