Ułóż zadanie z wyrażeniem algebraicznym
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ułóż zadanie z wyrażeniem algebraicznym
Proszę o ułożenie zadania żeby znajdowało się wyrażenie algebraiczne. Zadanie może być o czymkolwiek, podchwytliwe oraz zawierać zbędne informacje. Również proszę o jego rozwiązanie .Podobny przykład do tego : Matka jest dwa i pół razy starsza od córki,a różnica ich lat jest równa 30.Ile lat ma córka?
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Ola i Asia mają razem 20 lat. Ola jest 4 razy starsza od Asi. Ile lat ma Asia i Ola??
\(4x+x=20\\5x=10\\x=4\\4x=16\)
\(4x+x=20\\5x=10\\x=4\\4x=16\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya