Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
klasa3b
- Dopiero zaczynam

- Posty: 16
- Rejestracja: 22 lis 2009, 14:35
Post
autor: klasa3b » 16 sty 2010, 18:15
Bawełnianą tkaninę w kształcie równoległoboku o kącie ostrym 45◦ i krótszymboku długości
3m przecięto wzdłuż krótszej przekątnej. Otrzymano dwa trójkąty prostokątne. Ile potrzeba
taśmy, aby obszyć oba trójkątne kawałki materiału. Wynik zaokrąglij do 1 cm
kaka
-
marcin77
- Stały bywalec

- Posty: 387
- Rejestracja: 12 gru 2009, 15:45
- Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 36 razy
Post
autor: marcin77 » 16 sty 2010, 18:29
\(sin45^o= \frac{3}{c}
c= \frac{3}{sin45^o}
c=\frac{6}{ \sqrt{2} }=3 \sqrt{2}
l=2c+4*3=6 \sqrt{2}+12=20,49m\)