zadanie testowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zoska
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 sty 2014, 22:57
Płeć:

zadanie testowe

Post autor: zoska »

suma czterech liczb=ich iloczynowi.Jakie to liczby?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Wiadomo coś więcej o tych liczbach?
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Weż przypadek ogólny
\(x_1*x_2*x_3*.........x_n\) =\(x_1+x_2+ x_3+..........x_n\)
To równanie w liczbach całkowitych dodatnich ma zawsze co najmniej jedno rozwiązanie ( nie licząc jego permutacji)
\(1*1*.....*1*2*n= (1+1+ +1) + 2+n\) , \(\\)\(n \ge 2\)
A w liczbach całkowitych xyzt=x+y+z+t ?
A w całkowitych dodatnich xyzt=x+y+z+t ? ale tak aby \(i \neq j \So x_i \neq x_j\) ?
ODPOWIEDZ