zadanie tekstowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
demeter
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 13 sty 2010, 20:23

zadanie tekstowe

Post autor: demeter »

Zmieszano dwa gatunki cukierków w różnych cenach w stosunku 2:3 i uzyskano mieszankę w cenie 13,80 zł.
Gdyby te cukierki zmieszano w stosunku 1:3 wóczas cena mieszanki wynosiłaby 14,25 zł.
Oblicz cenę każdego gatunku cukierków.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x\) - cena cukierków jednego gatunku
\(y\) - cena cukierków drugiego gatunku
\(\{ \frac{2}{5}x+ \frac{3}{5} y=13,80\\ \frac{1}{4} x+ \frac{3}{4} y=14,25\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ