1/ Wujek Kazimierz złowił pewną liczbę ryb. Trzy największe spośród nich oddał cioci Helenie, w wyniku czego waga złowionych ryb zmalała o 35%. Następnie trzy najmniejsze ryby dał sąsiadowi, zmniejszając wagę ryb o \frac{5}{13}. Ile ryb złowił wujek Kazimierz?
2/ Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych 4 cm i \(2\sqrt{3}\) cm. Krótsza przyprostokątna AC jest średnicą okręgu. Punkt D jest punktem przecięcia okręgu i przeciwprostokątnej. Oblicz, w jakim stosunku punkt D dzieli przeciwprostokątną. Oblicz pole powierzchni trójkąt ADC.
3/ Wyznacz liczby a i b spełniające warunek:
\((6 ^{40}+6 ^{-20})(6 ^{20}-6 ^{-40})=9 ^{a}8 ^{b}-9 ^{-a}8 ^{-b}\)
.
4/ Liczba pracowników pewnej firmy zmniejszyła się w stosunku do ubiegłego roku o 10%. W ubiegłym roku kobiety stanowiły 50% wszystkich pracowników firmy, a w tym roku 55% wszystkich pracowników. Oblicz, o ile procent, w porównaniu z rokiem ubiegłym, liczba kobiet pracujących w firmie zmniejszyła się lub zwiększyła.
zadanka ilosc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
2.
\(|AC|=4\\|BC|=2\sqrt{3}\\2\sqrt{3}<4\)
\(|AB|^2=4^2+(2\sqrt{3})^2=16+12=28\\|AB|=2\sqrt{7}\)
Trójkąt BCD jest prostokątny (D leży na okręgu o średnicy BC, czyli kąt BDC jest kątem wpisanym opartym na średnicy- jest więc kątem prostym).
Trójkąty BCD i ABC mają wspólny kąt ostry przy wierzchołku B, są więc podobne.
\(|BD|=x\\|BC|=2\sqrt{3}\)
\(\frac{x}{2\sqrt{3}}=\frac{2\sqrt{3}}{2\sqrt{7}}\)
\(x=\frac{12}{2\sqrt{7}}=\frac{6\sqrt{7}}{7}\)
\(2\sqrt{7}-\frac{6}{7}\sqrt{7}=\frac{8}{7}\sqrt{3}\)
\(\frac{\frac{6}{7}\sqrt{7}}{\frac{8}{7}\sqrt{7}}=\frac{6}{8}=3\ :\ 4\)
\(|AC|=4\\|BC|=2\sqrt{3}\\2\sqrt{3}<4\)
\(|AB|^2=4^2+(2\sqrt{3})^2=16+12=28\\|AB|=2\sqrt{7}\)
Trójkąt BCD jest prostokątny (D leży na okręgu o średnicy BC, czyli kąt BDC jest kątem wpisanym opartym na średnicy- jest więc kątem prostym).
Trójkąty BCD i ABC mają wspólny kąt ostry przy wierzchołku B, są więc podobne.
\(|BD|=x\\|BC|=2\sqrt{3}\)
\(\frac{x}{2\sqrt{3}}=\frac{2\sqrt{3}}{2\sqrt{7}}\)
\(x=\frac{12}{2\sqrt{7}}=\frac{6\sqrt{7}}{7}\)
\(2\sqrt{7}-\frac{6}{7}\sqrt{7}=\frac{8}{7}\sqrt{3}\)
\(\frac{\frac{6}{7}\sqrt{7}}{\frac{8}{7}\sqrt{7}}=\frac{6}{8}=3\ :\ 4\)