Równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
greta17
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 24 lis 2011, 11:58
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

Równania

Post autor: greta17 »

W klasie IIIa i IIIb było razem 58 uczniów. W konkursie matematycznym wzięło udział 25% uczniów klasy IIIa oraz 40% uczniów klasy IIIb, czyli łącznie 19 uczniów. Ile uczniów było w każdej z tych klas? :wink:
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Równania

Post autor: eresh »

x - liczba uczniów IIIa
y - liczba uczniów IIIb

\(x+y=58\\
y=58-x\)


\(25\%x+40\%y=19\\
0,25x+0,4y=19\\
0,25x+0,4(58-x)=19\\
0,25x+23,2-0,4x=19\\
-0,15x=-4,2\\
x=28\)


\(y=58-x\\
y=58-28=30\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ