Bilet wstępu do muzeum

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Bilet wstępu do muzeum

Post autor: libellle »

Cena biletu dla dorosłych - 12 zł.
Dla dzieci - 6 zł.
50 zwiedzających zapłaciło łącznie 420 zł.
Ilu dorosłych zwiedziło muzeum?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(12d+(50-d)\cdot6=420\\12d+300-6d=420\\6d=120\\d=20\)

20 dorosłych
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Hmmm.. Nie rozumiem toku myślenia...?
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

A, ok. Już rozumiem.
Czy można rozwiązać bez równania?
Teoretycznie równań nie było jeszcze w szkole.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Gdyby muzeum odwiedzili sami dorośli, zapłaciliby \(50\cdot12=600zl\).
Ale odwiedzający wpłacili 420zł, czyli o 180zł mniej. Dzieci płacą o 6zł mniej za bilet, więc [dzieci w muzeum było 180:6=30.
wniosek- muzeum odwiedziło 50-30=20 dorosłych.
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Post autor: libellle »

Wszystko jasne :)
ODPOWIEDZ