wiek Jacka i Ewy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 146
- Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
- Podziękowania: 235 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
wiek Jacka i Ewy
Jacek i jego młodsza siostra Ewa mają razem 20 lat. Wiek obojga wyraża się liczbami pierwszymi, których iloczyn jest równy 91. Ile lat ma Jacek, a ile Ewa?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wiek Jacka i Ewy
\(91=13\cdot 7\)
Ewa ma 7 lat, a Jacek 13
Ewa ma 7 lat, a Jacek 13
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć:
Re: wiek Jacka i Ewy
\(x>y\)
\(\begin{cases}x+y=20 \\xy=91 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}x=20-y \\20y-y^2=91 \end{cases}\)
\(20y-y^2-91=0\)
\(\Delta=400-364=36\)
\(y_1=\frac{-20-6}{-2}=13 \;\;\;\ y_2=\frac{-20+6}{-2}=7\)
\(x_1=7 \;\;\;\ x_2=13\)
stąd Jacek ma 13 lat na karku, a Ewka o 6 mniej
\(\begin{cases}x+y=20 \\xy=91 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases}x=20-y \\20y-y^2=91 \end{cases}\)
\(20y-y^2-91=0\)
\(\Delta=400-364=36\)
\(y_1=\frac{-20-6}{-2}=13 \;\;\;\ y_2=\frac{-20+6}{-2}=7\)
\(x_1=7 \;\;\;\ x_2=13\)
stąd Jacek ma 13 lat na karku, a Ewka o 6 mniej
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
\(\exp (i \pi) +1=0\)
\(\exp (i \pi) +1=0\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
- patryk00714
- Mistrz
- Posty: 8799
- Rejestracja: 13 mar 2011, 12:28
- Lokalizacja: Śmigiel
- Podziękowania: 92 razy
- Otrzymane podziękowania: 4449 razy
- Płeć: