Jeden stop zawiera dwa metale w stosunku 1:2, a drugi zawiera te metale
w stosunku 2:3. W jakim stosunku należy zmieszać te stopy,
aby otrzymać trzeci stop, w którym stosunek metali będzie równy 17:27?
Potrafi ktoś rozwiązać takie zadanie? Bardzo proszę!
Stopy metali
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: Stopy metali
\(\frac{1}{3}x+0.4y= \frac{17}{44}(x+y)
220x+264y=255x+255y
9y=35x
x:y=9:35\)
220x+264y=255x+255y
9y=35x
x:y=9:35\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Stały bywalec
- Posty: 501
- Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 275 razy
Re: Stopy metali
załóżmy że mamy stopy metalu A i metalu B
układamy równanie na ilość np metalu A kolejno w stopie pierwszym, drugim i w trzecim stopie, gdzie
x - ilość stopu pierwszego
y - ilość stopu drugiego
x+y - ilość stopu trzeciego
skoro w pierwszym stopie składniki są zmieszane w stosunku 1:2, to znaczy, że w trzech częściach
tego stopu jedna część to metal A a dwie części to metal B, czyli metalu A jest \(\frac{1}{1+2}\) całości czyli \(\frac{1}{3} x\)
analogicznie rozumując w drugim stopie metal A stanowi \(\frac{2}{2+3}\) całości czyli \(\frac{2}{5} y\)
natomiast w trzecim stopie metalu A jest \(\frac{17}{17+27}(x+y)= \frac{17}{44}(x+y)\)
układamy równanie na ilość np metalu A kolejno w stopie pierwszym, drugim i w trzecim stopie, gdzie
x - ilość stopu pierwszego
y - ilość stopu drugiego
x+y - ilość stopu trzeciego
skoro w pierwszym stopie składniki są zmieszane w stosunku 1:2, to znaczy, że w trzech częściach
tego stopu jedna część to metal A a dwie części to metal B, czyli metalu A jest \(\frac{1}{1+2}\) całości czyli \(\frac{1}{3} x\)
analogicznie rozumując w drugim stopie metal A stanowi \(\frac{2}{2+3}\) całości czyli \(\frac{2}{5} y\)
natomiast w trzecim stopie metalu A jest \(\frac{17}{17+27}(x+y)= \frac{17}{44}(x+y)\)