Witam dysponuje dwoma zadaniami za, które nie wiem jak się zabrać. Proszę o pomoc.
1. W firmie 9 pracowników dostanie podwyżkę w wysokości 1250 zł, jeśli pracownik zarabiający 2500 odejdzie, a na jego miejsce zatrudniony zostanie nowy. Ile zarabia nowy pracownik?
2. Średnia wykonywanych operacji u 11 lekarzy wzrośnie o 5, w momencie, gdy odejdzie lekarz ze średnią 30 operacji, a na jego miejsce przyjdzie nowy. Ile wynosi średnia operacji nowego lekarza?
zadanie z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
zadanie 2
20,20,20,20,20,20,20,20,20,21,30
średnia to \(\frac{231}{11}=21\)
odchodzi ten ze średnią 30, a przychodzi ze średnią \(t\)
\(26=\frac{201+t}{11}\\
286-201=t
t=85\)
Zadania nie mają kompletnej treści - Można tak w nieskończoność (niektóre wartości nie będą miały sensu)
Musielibyśmy założyć, że zawsze jest wykonywanych taka sama liczba operacji - wtedy wynik jest ok
20,20,20,20,20,20,20,20,20,21,30
średnia to \(\frac{231}{11}=21\)
odchodzi ten ze średnią 30, a przychodzi ze średnią \(t\)
\(26=\frac{201+t}{11}\\
286-201=t
t=85\)
Zadania nie mają kompletnej treści - Można tak w nieskończoność (niektóre wartości nie będą miały sensu)
Musielibyśmy założyć, że zawsze jest wykonywanych taka sama liczba operacji - wtedy wynik jest ok
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
-
- Stały bywalec
- Posty: 501
- Rejestracja: 15 sie 2012, 21:03
- Podziękowania: 12 razy
- Otrzymane podziękowania: 275 razy
Re: zadanie z treścią
2
\(\overline{x}\) początkowa średnia operacji
\(11 \cdot \overline{x}\) suma operacji przeprowadzonych przez lekarzy (zanim przyszedł nowy)
\(y\) średnia operacji przeprowadzonych przez nowego lekarza
\(\frac{11 \overline{x}-30+y }{11}= \overline{x}+5\\
y=85\)
\(\overline{x}\) początkowa średnia operacji
\(11 \cdot \overline{x}\) suma operacji przeprowadzonych przez lekarzy (zanim przyszedł nowy)
\(y\) średnia operacji przeprowadzonych przez nowego lekarza
\(\frac{11 \overline{x}-30+y }{11}= \overline{x}+5\\
y=85\)