zad1 zakup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
poldek60
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 10 paź 2011, 20:48
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

zad1 zakup

Post autor: poldek60 »

zad.
Pan Nowak zakupił 100 akcji firmy A i 80 akcji firmy B. Zapłacił 460 zł. Gdy dowiedział się, że wartość akcji firmy A wzrosła o jedną czwartą, a firmy B o 15 groszy, stwierdził, że zarobił 99 zł. Oblicz początkową cenę akcji.

układ
100x+80y=460
1,25*100x+80(y+0,15)=559

okazał się zły, gdzie jest problem ?????
matirafal
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1239
Rejestracja: 04 kwie 2011, 11:56
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 608 razy
Płeć:

Re: zad1 zakup

Post autor: matirafal »

\(\begin{cases}100x+80y=460
125x+80(y+0,15)=559\end{cases}\)

\(\begin{cases}100x+80y=460
125x+80y+12=559\end{cases}\)

\(25x+12=99
25x=87
x=3,48
y=1,4\)
Otrzymałeś odpowiedź lub podpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\{100a+80b=460\\\frac{1}{4}\cdot100a+80\cdot0,15=99\)

\(25a+12=99\\25a=87\\a=3,84\\348+80b=460\\80b=112\\b=1,4\\\{a=3,48\\b=1,40\)
ODPOWIEDZ