Matematyka, zadania tekstowe - na logikę

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fefexD
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 gru 2009, 21:32

Matematyka, zadania tekstowe - na logikę

Post autor: fefexD »

1. Jaka jest na zewnątrz temperatura, skoro wiadomo, że jest o trzydzieści stopni mniej niż minus dwa razy więcej?

2. Pewnego dnia postawiłem dla psów miskę z psimi ciasteczkami. Najpierw przyszedł najstarszy pier i zjadł połowę ciasteczek i jeszcze jedno. Potem przyszedl drugi piesz i zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Potem przyszedł trzeci pies i także zjadł połowę tego, co znalazł i jeszcze jedno ciasteczko. Wreszcie przyszedł czwarty, najmniejszy piesek i zjadł połowę tego co zostało i jeszcze jedno ciasteczko, wtedy ciasteczka się skończyły. Ile ich było na początku w misce?

Proszę o rozwiązanie i wszystkie obliczenia :)
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

Zad 2
30 ciastek
1 pies (x/2)+1 = (x+2)/2
2 pies 0,5 * (x-(x+2)/2) +1
...
1 pies (x+2)/2 = 16
2 pies (x+2)/4 = 8
3 pies (x+2)/8 = 4
4 pies (x+2)/16 = 2

(x+2)/2 + (x+2)/4 + (x+2)/8 + (x+2)/16 = x
(8x+16+4x+8+2x+4+x+2)/16=x
15x+30=16x
x=30
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

zad.1.
x-temperatura na zewnątrz
x+30=-2x
3x=-30
x=-10
asiasia2010
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 cze 2010, 15:27

zadania z logiki

Post autor: asiasia2010 »

<wycięte>

Regulamin: Nie dopisuj nowych zadań do istniejących tematów - rozpocznij nowy wątek.
ODPOWIEDZ