zadania.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kokoox3
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 84
Rejestracja: 04 sty 2011, 21:37
Podziękowania: 70 razy
Płeć:

zadania.

Post autor: kokoox3 »

1. Z klasy liczącej n uczniów na wycieczkę nie pojechała szósta część klasy. Jaki jest związek między liczbami n i x, jeżeli wiadomo, że x uczniów pojechało na wycieczkę?
2. Ile złotych reszty z 20 zł otrzymał Piotrek, jeżeli kupił 4 ciastka po a złotych za sztukę i 2 butelki soku po b złotych za butelkę?
3. Uczniowie obliczyli, że do końca roku szkolnego zostało jeszcze z tygodni i z dni. Za ile dni rozpoczną się wakacje?
4. Różnica liczb a-b jest równa 5, a różnica między ich kwadratami: a^2-b^2=95. Ile jest równa suma a+b?
5. W pracowni biologicznej jest r dwuosobowych ławek. Jeżeli wszyscy uczniowie klasy II a siedzą w ławkach, to trzy miejsca są wolne. Ilu uczniów chodzi do tej klasy?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania.

Post autor: eresh »

kokoox3 pisze: 4. Różnica liczb a-b jest równa 5, a różnica między ich kwadratami: a^2-b^2=95. Ile jest równa suma a+b?
\(a-b=5\\
a^2-b^2=95\\
(a-b)(a+b)=95\\
5(a+b)=95\\
a+b=19\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania.

Post autor: eresh »

kokoox3 pisze: 5. W pracowni biologicznej jest r dwuosobowych ławek. Jeżeli wszyscy uczniowie klasy II a siedzą w ławkach, to trzy miejsca są wolne. Ilu uczniów chodzi do tej klasy?
\(x=2r-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania.

Post autor: eresh »

kokoox3 pisze: 3. Uczniowie obliczyli, że do końca roku szkolnego zostało jeszcze z tygodni i z dni. Za ile dni rozpoczną się wakacje?
\(x=z\cdot 7+z=8z\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania.

Post autor: eresh »

kokoox3 pisze:1
2. Ile złotych reszty z 20 zł otrzymał Piotrek, jeżeli kupił 4 ciastka po a złotych za sztukę i 2 butelki soku po b złotych za butelkę?
\(20-(4a+2b)=20-4a-2b\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania.

Post autor: eresh »

kokoox3 pisze:1. Z klasy liczącej n uczniów na wycieczkę nie pojechała szósta część klasy. Jaki jest związek między liczbami n i x, jeżeli wiadomo, że x uczniów pojechało na wycieczkę?
\(n-\frac{1}{6}n=\frac{5}{6}n\) - tylu uczniów pojechało na wycieczkę
\(x=\frac{5}{6}n\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ