Równanie..

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Równanie..

Post autor: mela1015 »

Pan Wojciech kupił w piątek k kilogramów śliwek po k złotych za 1 kg. W sobotę takie same śliwki sprzedawano o 0,80 zł taniej i pan Wojciech kupił ich o 80 dag więcej. W którym dniu zapłacił więcej ?? O ile ??
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

p - kwota wydana w piątek
s - kwota wydana w sobotę

\(\begin{cases}p=k^2\\ s=(k-0,8)(k+0,8)=k^2-0,64 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ p>s\ \ \ i\ \ r=p-s=0,64\)

odp: Pan Wojciech w piątek zapłacił więcej o 0,64 zł.
ODPOWIEDZ