Witam
Mam taką treść zadania :
Piotr, biegnąc z prędkością 9km/h wypuścił balonik wypełniony helem i daliej biegł z tą samą predkością.
Balonik zaczął się wznosić pionowo w górę ze stałą prędkością 3i1/3 (m/s). W jakiej odległości, w lini prostej był Piotr od blonika po 6 sekundach od chwili wypuszczenia go z rąk ?
Myśle że chodzi to u o trójkąt pitagorejski ? Że odległość od momentu wypuszczenia i lot balonika w góre, ale nie wiem jak się za to zabrać ?
Zadanie z treścią - Lot balonika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
przepisz zadanie.
Polecam przeczytanie regulaminu forum http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=12617
Polecam przeczytanie regulaminu forum http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=29&t=12617
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
- kacper218
- Expert
- Posty: 4077
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 5 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
masz czas i prędkość Piotrka - można policzyć drogę jaką przebył
masz czas i szybkość wznoszenia się balonika - można policzyć drogę jaką przebył.
Teraz otrzymane wartości to przyprostokątne trójkąta prostokątnego. Zastosuj twierdzenie i policz szukaną odległość.
masz czas i szybkość wznoszenia się balonika - można policzyć drogę jaką przebył.
Teraz otrzymane wartości to przyprostokątne trójkąta prostokątnego. Zastosuj twierdzenie i policz szukaną odległość.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.